Mirjam Slokker

Coaching en blogs

Waarom mijn bucketlist leeg bleef

Soms zijn de dingen die je leven leuker moeten maken een last. Ken je dat? Ik had het met de bucketlist. Echt iets voor mensen die alles uit het leven willen halen. Een simpel lijstje met dingen die je gedaan wil hebben. Leuke dingen dan hè? Dat wilde ik ook. Maar het lukte niet. En dat terwijl ik zo goed ben in lijstjes. 

Mijn bucketlistwritersblock had twee oorzaken. 1: Ik wilde het te goed doen. 2: Ik had een ander lijstje nodig. Maar daarover later meer.

Eerst mijn ambitie. Want zoals bij alles, lag de lat voor mijn bucketlist hoog. Het mocht geen lijstje worden met van die laffe acties. Waar ik volgende maand al klaar mee kon zijn. Dit lijstje was een kans om mezelf te stretchen om meer spanning en fun in mijn leven te brengen. YOLO!! Toch?! Doodvermoeiend. Er kwam niks uit m’n handen. En dat gaf me een slecht gevoel over mezelf. Blijkbaar was ik zo diep gezonken dat ik, nog los van de uitvoering, niet eens leuke plannen kon maken. Plannen waar ik echt enthousiast van werd.

Ik ontdekte dat moeten en willen bij mij slecht samen gaan. Als ik teveel ‘moet’ voel ik niet goed meer wat ik wil. Ik had geen bucketlist nodig, maar een fuck-it list. Een lijstje van dingen die ik niet van mezelf hoef. Een ‘lekker belangrijk’-lijstje. Het eerste lijstje in m’n leven dat verlichting geeft als hij langer wordt.

Want, obviously, het is lekker om minder te moeten. Ik hoef niet te sporten als ik niet wil. Ik hoef de verjaardagen van de kinderen van mijn vrienden niet te onthouden. Ik hoef niet beter te worden in m’n werk. Ik hoef geen suikervrij dieet. Ik hoef geen spelletjes te doen met mijn kinderen als ik daar geen zin in heb. Ik hoef niet bij vriendenclubjes te horen. Ik hoef m’n familie niet te bellen.

Begrijp me niet verkeerd, het mag allemaal wel. En gebeurt ook. Maar alleen als ik het wil. En echt willen leidt vroeg of laat vanzelf tot actie. 

Het geluk dat ik haal uit mijn fuck-it list is eindeloos. En het mooie is dat mijn willen, mijn verlangen, weer voelbaar wordt nu ik minder van mezelf moet. Een bucketlist heb ik nog steeds niet. Lekker belangrijk. 😏